Koudetechniek is een onmisbare
schakel in de voedselketen. We willen immers het hele jaar rond
verse aardappelen, groente en fruit kunnen eten, terwijl er maar een
beperkte oogstperiode is.
Een goed geconditioneerde
bewaring zorgt dan voor de houdbaarheid van ons voedsel.
Verse producten hebben specifieke
eigenschappen zoals vocht- en suikergehalte, een huid of schil,
ademhaling en ziekte gevoeligheid.
Een goede bewaring wordt dan ook
bepaald door deze eigenschappen, gecombineerd met de bijbehorende
optimale bewaarcondities.
Sublym technyk probeert deze
eigenschappen zo goed mogelijk te combineren met de wijze van opslag
en de plaatselijke omstandigheden om te komen tot een optimale
bewaring en verwerking in alle vier seizoenen.
aardappelen - uien
Nederland is
vooruitstrevend in het telen en veredelen van aardappel rassen.
Wereldwijd staat de hollandse aardappel hoog aangeschreven. Onze
polder staat bekend om de export van pootgoed, moderne oogst- en
bewaartechnieken.
Sublym
technyk heeft ruime ervaring met het ontwerp van bewaarplaatsen voor
aardappelen en uien. Een goed voorbeeld is de realisatie van een
15.000 tons bewaarplaats voor Tadco Agri in Saudi Arabië.
Tadco is met
35.000 hectare een van de grootste landbouw bedrijven in het Midden
Oosten. Sublym technyk levert sinds 2008 een bijdrage aan het
ontwerp en de realisatie van hun nieuwe bewaarplaats voor
aardappelen en uien. Operationeel vanaf 2011.
www.tadco-agri.com
HG
Frischgemüse GmbH is een logistiek bedrijf waar met name winterpeen
bewaard wordt. Vanaf 2012 is geïnvesteerd in een nieuwe duurzame
bewaring voor 23.000 ton winterpeen in Titz - Duitsland.
Het ontwerp
voor de bewaring is geoptimaliseerd,door de koelcellen en
koudetechniek goed af te stemmen op het kistenplan.
Hierdoor kan het product gekoeld worden met kleine
temperatuurverschillen en een beperkte ventilatie energie. Tevens
worden ontvochtiging en CO2 concentratie nauwkeurig
beheerst.
Voor de
koudetechniek is gekozen voor een propaan-koolzuur systeem van 1000
kW.
De 5 propaan koelunits zijn zodanig ontworpen, dat de systeeminhoud
minimaal is.
In de risico analyse zijn brandveiligheid en explosiegevaar tot een
acceptabel minimum beperkt.
fruit
Een optimale bewaring van fruit
is een grote uitdaging. Wereldwijd worden prachtige vruchten
geoogst, maar de houdbaarheid is een grote zorg.
Sublym technyk ziet de
verbetering van fruitbewaring als een belangrijk onderwerp en heeft
inmiddels diverse fruitprojecten begeleid:
het snel
afkoelen van zomerfruit, zoals aardbeien, bessen, perzik, druiven en kersen
ULO bewaring van
appels en peren
gekoelde
distributie en overslagruimten
Voor ontwerp
van koelruimten, capaciteitsberekeningen, lucht circulatie plannen
en het bepalen van specifieke bewaarcondities is de kennis van
Sublym technyk aan te bevelen.
|